Vijvercentrum Apeldoorn
Hét vijvercentrum van Nederland

Vijverplanten

Elke jaar heeft Vijvercentrum Apeldoorn een zeer groot assortiment aan waterplanten op voorraad in onze winkel. Een grote groene oase van vele soorten vijverplanten. Zo hebben wij o.a. moerasplanten, drijfplanten, zuurstofplanten en lelies. Totaal hebben wij binnen maar liefst 40 strekkende meter aan planten, 20 meter aan lelies, en 7000 liter water gevuld met zuurstofplanten. Hieronder ziet u een selectie van onze planten. Kom gerust eens langs om deze bloemenpracht te bewonderen. Wij geven u graag advies over de planten. Elke plant heeft namelijk weer zijn eigen kenmerken. Hieronder vindt u al de nodige informatie:


Een bloeiende, goed functionerende vijver is rustgevend een aantrekkelijk voor al het leven in de omgeving. Het biologische evenwicht in het water speelt daarbij een belangrijke rol. Met de keuze uit de vele planten die tegenwoordig in de handel te koop zijn kan elke plantenliefhebber zijn eigen waterwereld creëren. Hierin wordt de vijverliefhebber gesteund door een overzichtelijk schema waarin is aangegeven welke soort planten waar in de vijver komt te staan. Dit schema vind u op elke achterkant van het bijgestoken kaartje en ziet er als volgt uit:

label
label


Zone 1 - Oeverplanten

Deze planten staan eigenlijk niet in de vijver maar staan rond de vijver in gewone grond. Deze grond kan zeer droog zijn en is alleen bij een flinke regenbui nat te noemen. Het mooiste is om de planten zo te kiezen dat met kleur en afmeting eigenlijk een naadloze overgang is met de planten die wel in de vijver staan. Natuurlijke stenen zijn daarbij een hulpmiddel. Wanneer u deze al aan de rand aanbrengt kunt u die voortzetten in de vijver om er zo een mooie natuurlijke overgang van te maken. Deze stenen kunnen gelijk gebruikt worden om uw vijverfolie mee vast te leggen. De planten zelf kunnen tussen de stenen geplant worden en lijken alsof zij het water ingroeien. Een mooi natuurlijk effect.Zone 2 - Moerasplanten

Net na zone 1 begint het moerasgedeelte. Dit is het eerste gedeelte van de beplanting die consequent in het water staat. De grond zal ook continue nat zijn. Planten die het hier goed doen kunnen tussen de 1 en 15 cm onderwater staan. De planten kunnen het best in hun mandje blijven staan om de snelle groei enigszins te beperken en te zorgen dat de planten onderling geen warboel maken van de nieuwe scheuten. De manden zelf kunt u vullen met speciaal vijvergrond, een substraat en eventueel afdekken met grind.

zone 2 moerasplanten 1
zone 2 moerasplanten 2
zone 2 moerasplanten 3Zone 3 - Waterplanten

Vanuit het moeras (zone 2) komen de 'echte' waterplanten. Deze planten kunnen ook al wat meer op diepte worden geplaatst.. De wortels van deze planten moeten gehele in het water staan. De planten zelf mogen ook geheel onder water staan tot een diepte van ongeveer 40cm. Ook bij deze planten is het aan te raden om gebruik te maken van de vijvermanden. Dit maakt het onderhoud aan de planten een stuk makkelijker.. Gebruik wel speciale vijvergrond en substraat en dek eventueel af met wat grind.

zone 3 waterplanten
zone 3 waterplantenZone 4 - Waterlelies

Waar veel gedacht wordt dat de lelie het meest diep geplaatst kan worden is de werkelijkheid anders. Lelies kunnen geplaatst worden tussen de 50 en 60cm diepte al zijn er legio voorbeelden te noemen van lelies die tussen de 30 en 1 meter ook een pracht aan bloemen geeft in uw vijver.. Waterlelies wortelen op de bodem van de vijver. Voorkeur heeft de plant voor rustig stilstaand water, maar ook hier zijn er veel voorbeelden dat een lichte stroming ook kan. Waterlelies zorgen voor schaduwplekken. Dit levert al een veilig stuk voor de vissen tegen natuurlijke belagers, maar ook tegen het directe zonlicht waardoor de vis ook kan verbranden. Ook een voordeel is dat de schaduw er voor zorgt dat de algengroei wordt beperkt. Op de dag komen de bloemen uit en in de avond sluit de knop zich weer. naar een aantal keer is de knop uitgegroeid en dient u die ook te verwijderen. Omdat er veel soorten lelies zijn kunt u het best op de beschrijving lezen welke diepte de voorkeur heeft van de desbetreffende lelie. u kunt de lelie het beste in speciale leliemanden plaatsen en deze vervolgens als geheel op de bodem plaatsen.

zone 4 waterlelies 1
zone 4 waterlelies 2Zone 5 - Zuurstofplanten

De zuurstofplanten zijn net als de lelies aanwezig in de diepere delen van de vijver.. Zuurstofplanten nemen door hun snelle groei veel voedingsstoffen op uit het water waardoor algen minder kans hebben om te groeien. De naam zuurstofplanten is wellicht een iets vertekend beeld. Elke plant met bladgroen produceert zuurstof. Deze zuurstof wordt afgegeven aan het water wat helpt om de natuurlijke afbraakprocessen van afvalmateriaal beter te laten verlopen. Dit voorkomt weer verrotting van organisch materiaal op de bodem van uw vijver. Het zogeheten slib. Echter zal bij zonsondergang de plant zelf ook weer zuurstof gaan gebruiken. Het fotosynthese proces staat dat immers stil. De planten produceren door de dunnere celwanden in verhouding wel wat meer zuurstof dan de overige planten, echter om deze planten aan te schaffen om meer zuurstof in het water te krijgen wordt toch geadviseerd om daar een zuurstofpomp voor te nemen. De zuurstofplanten zijn verkrijgbaar in losse bossen met bijvoorbeeld fonteinkruid, waterpest, hoornblad en aarvederkruid. Deze bosjes kunt u zelf ook planten in een mandje samen met vijveraarde, wat substraat en afdekken met grind. Zuurstofplanten zijn ook al kant en klaar verkrijgbaar als vaste plant.. Advies is om 5 bosjes of planten per kuub (1000 liter) water te plaatsen.

zone 5 zuurstofplanten
zone 5 zuurstofplantenZone 6 - Drijfplanten

Deze planten drijven op het water.. U hoeft deze planten dan ook niet in een mandje te planten maar kunt u los op het water plaatsen. Met de wortels nemen zij voedingsstoffen op uit het water., zij gebruiken de wortels niet om te hechten aan een oppervlak. Drijvende planten hebben een belangrijke rol in een vijver. Net als de lelie verminderen zij het invallende zonlicht. Hierdoor is er minder kans op algengroei. Daarbij is het een schuilmogelijkheid voor vissen tegen natuurlijke tegenstanders, maar ook het zonlicht zelf die een vis zou kunnen verbranden. Drijfplanten kunnen snel vermeerderen, haal daarom af en toe het overschot aan planten uit uw vijver. Twee-derde van uw vijver dient open te blijven.. Overtollige planten niet in de Nederlandse wateren plaatsen, maar in de gft container..

zone 6 drijfplanten 2
zone 6 drijfplanten 2