Onderhoud

Onderhoud aan een vijver

Mocht u nu een vijver of zwemvijver hebben, maar u ziet op tegen het onderhoud daaraan, ook dan kunnen wij u helpen. Bij Vijvercentrum Apeldoorn is het mogelijk om een onderhoudscontract aan te gaan. Wij komen kijken bij uw vijver en de mate van onderhoud dat u van ons wenst wordt op papier gezet.

.

Hier een aantal impressies over het onderhoud aan uw vijver:

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf onderhoud aan uw vijver te plegen. Om u daar toch bij te helpen hebben wij hier voor u een indicatie wat u per maand aan u vijver en apparatuur zou kunnen doen. Let wel dat dit uiteraard indicatief is en uiteraard onder invloed van het weer en temperatuur is


Januari

add remove

Januari is misschien wel 1 van de koudste maanden van het jaar. De vijver is dan ook in totale rust. Het weer is dat echter niet. Daar waar de planten niet meer groeien en de vissen waarschijnlijk in het warmere water onderin de vijver zitten, komt het gevaar voor onze vijver van de bovenkant. Een van de gevaren is een lage KH waarde en daarmee een minder stabiele PH waarde. De KH waarde zakt de komende tijd wat ivm regenval, sneeuw en of hagel. Deze hebben een lage KH waarde waardoor de waarde van ons vijverwater ook lager gaat worden. U kunt deze ook meten in de winter om deze op niveau te houden. Aangeraden in de wintermaanden is toch wel een waarde tussen de 6 en 10. Een ander gevaar is ijs. Doordat de temperaturen af kunnen nemen en onder 0 uit kunnen komen bestaat een kans op bevriezing. Niet alleen van ons water, maar ook onze apparatuur. Om bevriezing hiervan tegen te gaan kunt u deze aan laten staan. Let er wel op dat u het iets warmere water geheel onderin u vijver niet aan het oppompen bent waardoor ook daar afkoeling zal gaan plaatsvinden. Dan hebben we ook nog het gevaar van het bevriezen van het oppervlakte water. Dit moeten we zien te voorkomen en er voor zorgen dat er altijd ergens een open verbinding is tussen het water en de buitenlucht. Hier zijn een aantal manieren voor. Veel gebruikt is een zuurstofpomp. Niet dat er veel zuurstof in het water komt (koud water heeft al een hoog zuurstofgehalte) maar om het water in beweging te houden. Bewegend water bevriest namelijk niet, of minder snel. U kunt ook een ijsvrijhouder in uw vijver plaatsen. Dit kan door drijvende ballen of piepschuimachtige modellen van diverse merken. Er zijn ook merken die daar lucht en / of verwarming bij kunnen hebben. Probeer in ieder geval te voorkomen dat het bevriest. Een wak hakken maakt de vissen behoorlijk gestrest. Mocht uw vijver toch bevroren raken maak dan een gat door er een hete pan water op de zetten zodat deze een gat in het ijs smelt waardoor de opening met de buitenlucht weer herstelt is en plaats alsnog een zuurstofpomp om verdere bevriezing te voorkomen. Als laatste moet u goed op uw vissen letten. Aangezien we minder in onze tuin zullen zijn kan het voorkomen dat we minder snel afwijkingen waarnemen. Maar vissen kunnen in de winter ook ziek raken. Wees en blijf alert daarop. Met watertemperaturen nog boven de 5 tot 6 graden kunt u nog spaarzaam voeren met een makkelijk verteerbaar en zinkend voer. Om verzuring van het water te voorkomen zou u ook Bio Oxydator van Velda kunnen toevoegen.

Februari

add remove

In de maand februari is er eigenlijk geen
onderhoud aan de vijver nodig. Het kan zo
zijn dat er nog een laatste algen-behandeling gedaan moet worden, maar de meest vis zal nu toch laag in het water liggen om de stofwisseling tot een minimum te beperken. Wanneer zij dan ook zo laag zitten kunt u wellicht eens per week een kleine hoeveelheid licht verteerbaar zinkend voer geven. Belangrijker deze maand is dat de vijver ten aller tijde een open verbinding met de lucht moet behouden. Hou de vijver dan ook goed in de gaten om te zorgen dat deze niet geheel dicht vriest. Een open verbinding kan behouden worden door speciale ijsvrijhouders of middels een zuurstof pomp. Let daarbij inmiddels ook weer op dat, afhankelijk van de temperaturen, de vogels weer actiever kunnen gaan worden. Een reiger is een vogel. Eén die we liever niet bij onze vijver zien. Dek uw vijver dus op tijd af of zet de bescherming weer aan! Ook is het belangrijk om uw water goed in de gaten te houden. Door de neerslag kunnen de waterwaarden goed onder druk komen te staan. Test op tijd en behandel waar nodig. Mocht er nu niets aan de hand zijn met uw water, dan kunt u er voor kiezen om het water alvast weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Een breed spectrum om de vissen in conditie te houden, algen tegen te gaan en slib (preventief) tegen te gaan. Onze eigen merk Kien is hierbij een mooi middel, aangevuld met Bio Oxydator van Velda. Een gouden duo om de vijver weer helemaal op ten top te krijgen.

Maart

add remove

Het vijverseizoen gaat weer beginnen. Het eerste onderhoud dient zich weer aan. De afgelopen tijd is er veel materiaal wat er niet hoort in onze vijver beland. Takjes, bladeren een beetje Saharazand. Door deze (met name) organische materialen loopt het water een risico om flink te verzuren wanneer er niets aan gedaan wordt. Deze verzuring door het rotten van de materialen kan er in het voorjaar voor
zorgen dat er een enorme algenexplosie zal gaan plaatsvinden. Beter is om er nu al wat tijd in te steken om dat te voorkomen. Haal de grove stukken van takken en bladeren weg met de hand of vijvergrijper en strooi bijvoorbeeld Velda
BioOxydator in uw vijver om het slib aan te pakken. Daarbij is het water door de regen, sneeuw en smeltend ijs minder hard geworden. De Gh waarde is waarschijnlijk een stuk lager geworden dan dat we de vijver hadden. Aangeraden wordt toch wel een waarde tussen de 8 en 12 te handhaven. Liever de bovengrens dan de ondergrens. Dit kunt u uiteraard testen of laten testen. De beste testen op dit ogenblik zijn de Ph, KH en de Gh. Mocht u nog waterplanten hebben en dan met name een lelie die u heeft laten overwinteren, dan raden wij aan om deze te verpotten. U kunt deze met verse grond in dezelfde mand plaatsen of in een grotere mand ivm de groei van het afgelopen en aankomende jaar. Ook kunt u de UV lamp weer aanzetten. Let op dat u, om een goed resultaat te behouden, deze elk jaar vervangt. Wanneer u de lamp deze maand aanzet dan voorkomt u een algenexplosie in de komende maanden.

De vissen die door de toenemende temperatuur van het oppervlakte water weer hoger in de vijver zwemmen moet u goed controleren op eventuele ziekteverschijnselen. Plekjes, witte pluizen, zweren, onregelmatige zwemslag, ingetrokken vinnen e.d. kunnen duiden op het feit dat de vis zich niet happy voelt.
Wormen en luizen zijn nu al actief! De vissen
kunnen wel weer spaarzaam gevoerd worden. De conditie van de vissen is na het koude weer niet optimaal meer. Om de vissen te helpen raden wij aan om een vitamine preparaat in het water te doen.

April

add remove

Het zonnetje zal deze maand meer en meer terrein gaan winnen en de zomerse dagen komen er langzaam weer aan. De vijver is dan ook aan het opstarten. Ondanks dat het water wellicht nog steeds wat koud is kunnen de vissen toch al actiever worden en meer en meer naar het oppervlak komen om de eerste happen eten weer gulzig te gaan eten. Een licht verteerbaar voer is dan aan te raden omdat de spijsvertering van de dieren al geruime tijd heeft stilgelegen en langzaam weer moet opstarten.
Ook uw vijver kan weer langzaam opgestart worden. Uw planten kunnen weer geplant worden of voorzien worden van nieuwe aarde. Bij uitstek de tijd om uw lelie te planten. De filter en de pomp kunnen wanneer het weer wat beter wordt weer gestart worden wanneer u deze in de wintermaanden had uitgezet. Om gelijk goed te beginnen tegen de algen van de zomer is het aan te raden om uw UV lamp te vervangen. Niet alleen de planten beginnen namelijk met groeien, de algen doen net zo vrolijk mee. Laat uw water ook testen voor de alg. Een hoge Ph waarde en lage Kh waarde zorgen eigenlijk altijd voor een grote draadalgengroei. U heeft nu nog de kans om de diverse waarden op orde te krijgen zodat deze alg tot een minimum wordt beperkt. Als laatste dient u uw vis goed te observeren. Door de temperatuurverschillen hebben de vissen een verlaagde weerstand. Door temperatuurverschillen kan een koi ook karperpok ontwikkelen. Een witte blaas op de weke delen van een koi. Dit kan geen kwaad voor de vis. Alle andere afwijkingen in de vorm van parasieten en schimmels
dienen wel behandeld te worden. Mocht u twijfelen of uw vis iets onder de leden heeft, probeert u dan een foto of de vis zelf mee te nemen naar een specialist zodat er met microscopisch onderzoek vastgesteld kan worden of dit ook zo is. De specialist kan u ook van medicijnen voorzien in het geval van.

Mei

add remove

Ook al laat het weer het soms afweten, de zomer zit er echt aan te komen en we zitten midden in het voorjaar. De planten komen langzaam weer in bloei, de vissen beginnen weer actiever te worden, kortom het vijverseizoen is weer begonnen. Het is de ideale tijd om nieuwe planten aan te planten in de vijver. Ook de bestaande planten kunt u nog klaar maken voor de zomer. De lelie of moerasplanten, deze maand is het de tijd om te doen. Maak bij een lelie wel gebruik van speciaal lelie aarde. Daarin zit meer klei en voedingsstoffen gericht op de lelie. Ook zijn de eerste planten, struiken en bomen in bloei geweest en samen met wind hebben deze kunnen zorgen dat ons water al veel vervuiling aan het oppervlak kent. Verwijder dit zo vaak en zo veel mogelijk. Wanneer deze naar de bodem van de vijver zinken zullen zij uiteindelijk gaan rotten en zorgen voor slib, algen en het onder druk staan van de waterwaarden. Een skimmer of schepnet doen hier al wonderen voor. Ook nieuwe vissen kunnen in deze maand uitgezet worden. Om al deze nieuwe druk aan te kunnen is dit ook de maand waarop u uw UV lamp kunt vervangen en de filter een goede beurt kunt geven. Vergaat naderhand niet om bacteriën toe te voegen zodat de waterkwaliteit optimaal blijft. De vissen zelf zullen door de toenemende temperatuur van het water ook meer gaan eten. De opstartfase is wel voorbij waardoor u over kunt schakelen op hoogwaardig voer. Dit voer heeft betere ingrediënten en is een meer gebalanceerd voer voor onze vijverbewoners. In de maand mei is er een kans door te veel voeren op algensoorten. Met name de draadalg doet het goed in deze maand. Voert u dus niet te veel om de alg niet te veel voedingsstoffen te geven. Kijk naar het eetgedrag van uw vissen om het voer ook optimaal te geven. Alle tijd die u er nu insteekt betaalt zich later dit jaar uit en kunt u genieten van een optimale vijver.


Juni

add remove

In juni begint de hobby tot een hoogtepunt te komen. Zowel planten als vissen zijn (afhankelijk van het weer) in topconditie en staan of zwemmen gezond rond. Juni is de maand dat al het groen begint te groeien en bloeien. Maar dit levert ook gelijk het eerste werk op. Al het groen begint soms te veel te worden. Dit moet dan ook uitgedund worden. Let ook speciaal op planten waarbij de groei plaatsvind op het wateroppervlak. Uiteraard zijn de bladeren van een lelie ene welkome beschutting voor vijverbewoners, maar wanneer er te veel bladeren dreigen te komen zal er uiteindelijk te weinig interactie zijn met de buitenlucht en te donker in het water. Probeer ongeveer 2/3 van het oppervlak van het water plantvrij te houden voor de vissen. Uiteraard geldt dit niet wanneer u alleen planten in de vijver heeft staan en een natuurlijke 'look' probeert te verkrijgen. U kunt het best de leliebladeren onder het waterniveau afknippen. Bladeren die over elkaar heen liggen zullen op den duur geel worden of bruine randen gaan vertonen wat er ook niet mooi uitziet. Bovendien zullen de bladeren die niet meer op het wateroppervlak liggen een aantrekking hebben op de leliekever. Hierdoor zullen zij sneller afsterven.

Omdat ook andere planten in de tuinen om de vijver heen tot bloei komen zal er ook meer afval in uw vijver waaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stuifmeel, bladeren en meer. Met een skimmer of een schepnet kunt u het oppervlakte water netjes houden.

Wanneer u de KH waarde en GH waarde hoog houdt zullen de planten goed gaan groeien en zal de alg tot een minimum beperkt blijven of zelfs helemaal geen kans hebben. Met een hoge KH waarde zullen ook de zuurstof planten hard groeien. Dit omdat de KH de PH eigenlijk stabiliseert door het binden hiervan.

Het kan al zo zijn dat diverse vissen kuit hebben geschoten en u kleine vissen in het water kunt waarnemen. Veelal zullen grotere vissen dit zien als levend voer en de vissen opeten. Wanneer u iets van de nieuwe aanwas wilt behouden kunt u dit het best afvangen en apart opkweken of in een drijvende kweekbak in uw vijver plaatsen.. De kleine vissen zullen zo beschermt zijn tegen de rovers. De kleine vis zelf kunt u op laten groeien door zeer fijn voer te geven die zeer eiwit rijk is waardoor een snelle en gezonde groei wordt gestimuleerd.

Voor de rest moet u uw overige vis goed in de gaten houden. Deze maanden zijn ook de maanden dat er parasieten in de vijver de overhand kunnen krijgen. Normaal is de vis daar goed tegen beschermt door zijn slijmlaag, maar met een verminderde weerstand kunnen andere parasieten of bacteriën de overhand krijgen. Kijk goed naar het zwemgedrag van de vis en bekijk zijn lijf en vinnen goed of u daar geen afwijkingen in ziet. Wanneer dat wel zo is probeer vast te stellen wat het is (of laat dat doen door een specialist) en behandel gericht.

Verder is deze maand de maand dat het watertemperatuur op zal gaan lopen en alles in volle glorie zal zijn. Geniet ervan!

Juli

add remove

Juli is de ,maand van het genieten van de vijver, zijn vissen en zijn planten. Alles staat normaliter in bloei. De grote kleurenpracht van planten en vissen is in volle glorie. Maar daar schuilen ook een aantal gevaren in . De lelie kan te veel bladeren leveren en te veel wateroppervlak bezetten, de uitgebloeide knoppen van de lelie kunnen zinken en gaan rotten met alle gevolgen voor uw waterwaarde van dien en de waterwaarden zijn van invloed op de vis en planten.

Om de lelie binnen de perken te houden wordt geadviseerd om maximaal de helft van het wateroppervlak te laten bezetten door de bladeren en bloemen. Bladeren die geel of bruin zijn, of over een andere heen groeien kunt u het beste onder het wateroppervlakte afknippen. Ook de uitgebloeide bloemen kunt u het beste verwijderen door ze onder het oppervlak af te knippen. Bladeren die lang boven het oppervlak staan geven een extra kans op de leliekever. de larven van deze kever gaan in de bladeren zitten waardoor een vertraagde groei of afsterven van de bladeren tot gevolg heeft. Bruine vieze bladeren zijn het gevolg dus knip de bladeren op tijd!

Een misvatting van de zuurstof plant is dat deze zuurstof zou produceren. Nu is dit op zich niet de misvatting, maar alle planten leveren door fotosynthese zuurstof als afvalproduct af aan het water. Helaas doen zij dit alleen wanneer er zonlicht is. Wanneer de zon onder is zullen zij, net als elk ander levend organisme, zuurstof gaan gebruiken en koolstofdioxide af gaan geven aan het water. Deze CO2 kan nadelig zijn voor de hoeveelheid zuurstof in het water in de ochtend. Daarbij bevat warm(er) water minder zuurstof dan koud water. Om een zuurstof tekort te voorkomen in de vijver wordt aangeraden om in ieder geval in de nacht een zuurstof pomp aan te zetten zodat extra zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Uiteraard kan deze ook op de dag draaien maar is niet noodzakelijk. Zorg daarbij ook dat uw pomp goed functioneert. Water in beweging zorgt dat de afvalstoffen beter aan de buitenlucht worden afgegeven en door de stroming wordt er ook meer zuurstof opgenomen. Daarbij zorgt de stroming ook nog eens dat de temperatuur beter in de hand te houden is.

Let goed op de KH en GH waarde van het water. Met name voor de groei van planten en algen is dit van invloed. Aan de ene kant stimuleert een hoge waarde de groei van de planten en aan de andere kant zijn er dan minder voedingsstoffen voor de algen waardoor deze beperkt worden in groei of zelfs helemaal niet.

Door eventuele warmte is het mogelijk dat er een behoorlijke hoeveelheid water verdampt uit uw vijver. Controleer regelmatig het waterniveau en vul indien mogelijk bij. Let op dat het water niet té koud is omdat de vissen daar stress van kunnen krijgen. Een vis kan een temperatuurverschil van 0.05 graden Celsius voelen.

Als laatste het gevaar voor de vijver is dat alle overige organismen ook weer buiten zijn. De reiger en katten lopen en vliegen overal. Ook uw vijver kunnen zij vinden. Zorg voor een afdoende afdichting om dit gevaar tegen te gaan. Dit kan om minder ondiepe stukken in uw vijver te creëren (dit hebben reigers nodig), of door een afdeknet te spannen of een reiger verschrikker. te laten drijven of installeren.

De vissen hebben door de hogere temperaturen ook een hogere behoefte aan eten. Overvoer niet want dit is nog steeds nadelig voor het water, maar voer wel genoeg om de vissen weerstand op te kunnen laten bouwen en de kleur en groei te optimaliseren. Bij koi kunt u ook zelf te eten geven door de diverse vitaminen via fruit of groente te geven. Een sinaasappel, watermeloen, een krop sla of een bruine boterham met honing zullen zij als een waar festijn ervaren. En geniet u ook deze tijd van uw vijver.

Augustus

add remove

Weliswaar een andere maand, maar het onderhoud aan de vijver verscheelt niets met juli.

Wederom het wegknippen van de bladeren van al het groen en de waterlelie. Behoud u ongeveer de helft van het oppervlak voor zwemruimte en het kunnen afgeven van de stoffen aan de buitenlucht.

Let op dat er niet te veel water verdampt en vul op tijd bij. Kijk en test ook goed uw waterwaarden om de planten goed te houden en algen tegen te gaan.

Voer uw vissen goed en regelmatig. Zij bouwen nu de weerstand op voor later en groeien nu ook hard. Daarbij komen de kleuren ook het beste uit nu.

Hou ongewenste gasten weg bij uw vijver. Zorg dat een reiger niet in het water kan staan. Span een net over de vijver of gebruik een reigerverschrikker.

En wederom ook deze maand. Geniet van uw vijver!

September

add remove

Ondanks dat de ‘R’ weer in de maand komt is September de laatste jaren eerder bij de zomer te trekken, met soms lente achtige temperaturen, maar zeker nog geen winterse taferelen. Maar er moeten in deze maand toch wel een paar dingen gebeuren in uw vijver. Uw planten staan wellicht zelfs nog in bloei van al die zon, misschien zelfs wel een paar knoppen nog in de lelie, maar gaandeweg de maand zal hier toch langzaam een eind aan komen. Het koi- en vijverseizoen begint aan zijn eind te raken. Planten zullen langzaam bruin worden, bladeren en knoppen zullen zij verliezen. Daarom wordt aangeraden om deze alvast te verwijderen. Dit om het vallen in uw vijver te voorkomen. De gevallen bladeren zullen op de bodem daarvan gaan rotten en zorgen voor een sliblaag in het voorjaar. Alle uitgebloeide en vergane glorie kan worden verwijderd. Dit verval van planten zorgt er helaas wel voor dat er een toename van CO2 (koolstofdioxide) in uw vijver kan komen. Verzuring van de vijver kan het gevolg zijn. De CO2 moet chemisch gebonden zien te worden. De GH (GH is de totale hardheid van uw water (deze waarde geeft het totaal van opgeloste mineralen in uw water aan)). kan daar voor zorgen. Test met name in September dus of uw GH nog hoog genoeg is om deze binding te kunnen waarborgen. Waarden tussen de 8 en 12 moeten worden gehandhaafd. Mocht de GH daaronder raken dan kunt u altijd bij ons een afgemeten hoeveelheid GH verhoger verkrijgen. Deze zorgt in korte tijd dat de GH weer op de optimale waarde kan komen. Uiteraard is de PH (zuurtegraad) ook van belang. Deze dient rond de 7.5 te zijn. Om de PH te stabiliseren is een goede hoge KH (KH staat voor Carbonaathardheid wat inhoud dat deze de waarde aangeeft van de opgeloste calcium en magnesium in uw water. Een carbonaat is een chemische verbinding tussen calcium en magnesium). De optimale waarde hiervan ligt tussen de 6 en 8. Mocht deze ook lager worden dan wenselijk, ook hiervoor hebben wij een afgemeten hoeveelheid voor uw vijver. Wanneer de waarde goed is kan deze met klei voor langere duur op deze waarde gehouden worden. Door middel van een druppel test kunt u dit zelf thuis doen. Met die test krijgt u nog veel meer inzicht in de kwaliteit van het water in uw vijver. Ondanks dat de temperatuur de komende tijd wellicht zal dalen, zal dit niet gelijk met de temperatuur van uw water gebeuren. Blijf daarom deze maand uw vissenbestand goed kwalitatief voer geven. De vissen kunnen zo de vetreserves nog wat opbouwen om deze te aan te kunnen spreken in de maanden waarin niet of nauwelijks nog gevoerd wordt.

Oktober

add remove

De herfst heeft niet alleen als seizoen zijn intrede gedaan, maar ook het weer begint aardig herfstachtig te worden. Dit is de periode dat het weer kouder wordt, de regenbuien meer plaats zullen vinden en de meeste bomen en struiken hun blad zullen gaan verliezen. Ook uw vijverplanten doen mee met deze jaarlijkse trend. De bladeren worden bruin en zullen gaan afsterven. Om te voorkomen dat veel van deze bladeren in uw vijver terecht komen is het aan te raden een afdeknet boven uw vijver te plaatsen. Deze zal de bladeren opvangen en voorkomt daarmee het in uw vijver vallen alwaar het rottingsproces zou kunnen gaan beginnen en slib tot gevolg zal hebben. Uiteraard dient u wel het reeds gevallen blad al van de bodem dienen te halen met een fijnmazig schepnet. Nu wellicht even een klusje, maar zeker in het voorjaar zal u daar de vruchten van plukken. Om verdere verzuring van het water tegen te gaan is het aan te raden om alvast preventief een hoeveelheid Velda Bio Oxydator te strooien. Dit is een prachtig product dat de slibvorming tegen gaat en zelfs zal voorkomen! Verder zal het waarschijnlijk deze maand nog niet gebeuren dat uw watertemperatuur al onder de 6-8 graden komen, maar mocht het weer toch duidelijk een koude front ten toon spreiden dan kunt u stoppen met voeren van de vissen. Vanaf dat moment moeten zij gaan teren op de opgebouwde
vetreserves. De vissen zullen dieper in de vijver gaan zwemmen en regelmatig geheel stilhangen in de vijver. Een soort winterslaap treed in. Er is weinig energie nodig voor beweging en stofwisseling. Daarom hoeft u ook niet meer te voeren. Wilt u dit wel doen, neem dan een speciaal wintervoedsel. Dit heeft een lage energie en is zinkend. Mocht de eerste vorstperiode zijn intrede al doen let
u er dan wel op dat er te allen tijde een open verbinding tussen uw vijverwater en de lucht blijft bestaan. Dit om de afvalstoffen van het water aan de buitenlucht te kunnen afgeven. Dit kan met een pondheater en / of een zuurstofpomp. Voordat uw vijver definitief de winterstand in gaat is het raadzaam om nogmaals even de waterwaarden te laten controleren.


November

add remove

Oktober is al weer voorbij. De watertemperaturen zijn dan ook gedaald. Uiteraard moeten wij als vijverliefhebbers hierop inspringen. Wat moeten we allemaal doen in november? Dit is een maand dat we best druk met de vijver zijn. Een laatste grote beurt voordat alles in winterslaap gaat en we de winter moeten gaan uitzitten. Alle afgestorven planten, takken en bladeren moeten uit de vijver gehaald worden voordat een dikke laag slib zich zal gaan ontwikkelen. Het water loopt kans om zuurder te worden en in het voorjaar kan dit gelijk voor een behoorlijke algenexplosie zorgen. Het verwijderen van dit afval kunt u het makkelijkste doen met een schepnet of waterstofzuiger voor de
wat meer diepere vijvers en eventueel speciale handschoenen bij de minder diepere vijvers. Het water is namelijk al behoorlijk koud en zal niet echt prettig meer aanvoelen wanneer u daar voor
langere tijd uw handen en armen in heeft. Uiteraard is een goede skimmer aan te raden om dit werk voor het oppervlaktewater te laten doen voor u.
Als het goed is zijn inmiddels alle bomen bladloos en hebben uw afdeknet en / of skimmer zijn werk gedaan door een groot deel hiervan op te hebben gevangen. De moerasplanten dienen gesnoeid te worden en de laatste overgebleven bladeren aan onze planten kunnen verwijderd worden. Preventief kunt u Bio-Oxydator in uw vijver toevoegen. Aan de ene kant om het laatste slib te verwijderen in uw water en aan de andere kant om uw Gh mooi stabiel te houden. Uw Gh dient een minimale waarde van 8 te hebben. Aan te raden in deze periode is om dit tussen de 10 en 12 te hebben. Met alle aanstaande regenval zal de Gh waarde in uw vijver lager worden. Uw vijver zal meer gaan verzuren. Wij raden u dan ook aan om uw water nog een keer te laten testen. Wij kunnen u dan (mits nodig) een afgemeten hoeveelheid meegeven om uw Gh waarde te controleren en stabiel te houden. Preventief kunt u ook een goede beluchtingspomp aanzetten. Voordeel hiervan is dat gassen zoals CO2 (koolstofdioxide) aan het oppervlak kan verdwijnen uit de vijver. Het bevriezen van het water wordt hiermee zo goed als voorkomen en uiteraard zal er voldoende zuurstof voor de vissen zijn die de winterslaap kunnen gaan aanvangen. Tot die winterslaap kunt u nog wintervoer geven. Optimaal is dit tussen de 12 en ongeveer 8 graden te geven is. Controleer dit eventueel op uw thermometer. Dit type voer is vaak een zinkend voer omdat de vissen al lager in de vijver zullen zitten. Voer niet te veel! dit heeft weer nadelige invloed op uw waterwaarden. U kunt uw pomp en UV lamp, wanneer u dat op prijs stelt, uitzetten. Mocht u de pomp toch willen laten draaien, plaats deze dan niet op de bodem. Het water daar is vaak net iets warmer dan het oppervlakte water. Wanneer u uw pomp op de bodem zou laten haalt hij daar het warmere water weg en zal de temperatuur lager worden door het koudere water erboven.

December

add remove

Al hebben we de laatste jaren niet echt meer strenge winters, toch moeten we waakzaam zijn op vorstperiodes. De vissen en de vijver zelf moeten, ondanks de rustperiode, goed in de gaten gehouden worden. De planten zijn geheel afgestorven en de vissen zullen in de winter laag in de vijver gaan zitten. Dit doen ze omdat het water daar iets warmer is dan het oppervlakte water. Houdt er dan ook rekening mee dat wanneer u uw pomp laat draaien in de winter deze van de bodem afgehaald dient te worden. Het warmere water zal dan ook onderop blijven en zal niet door de pomp weggepompt worden en weer aangevuld worden met het veel koudere water erboven. Het is raadzaam de pomp aan te laten om zo eventuele bevriezing van het water tegen te gaan. Mocht u er toch voor kiezen om de filter / pomp uit te zetten zorg er dan wel voor dat er geen water meer in blijft staan. Water dat bevriest zet uit en kan voor schade aan uw apparatuur zorgen. Uw UVC lamp kan uiteraard wel uit. Deze heeft geen functie en het scheelt u in de elektriciteitsrekening. U hoeft de vissen bij een watertemperatuur onder de 8 graden bijna niet meer te voeren. Eens per 2 tot 3 weken een kleine hoeveelheid van speciaal wintervoer is voldoende. Zij zullen in een soort winterslaap raken waarbij de energie behoefte nagenoeg 0 is. U kunt de vijver wel eventueel beluchten via een luchtpomp. U doet dit dan niet voor de extra toevoeging van zuurstof (koud water is al zuurstofrijk van zichzelf) maar om het water niet te laten bevriezen. Bewegend water bevriest moeilijker. Daarbij dient het water van de vijver altijd een open verbinding te behouden met de buitenlucht zodat de schadelijke, geproduceerde gassen weg kunnen. Mocht u toch ondervinden dat de oppervlakte is bevroren, zorg dan dat u een wak in het ijs maakt. Dit kan door er een pan met kokend water op te plaatsen zodat die een gat in het ijs smelt. Trillingen in het water door het hakken zijn schadelijk voor uw vissen. Zij kunnen behoorlijk in de stress raken hiervan. Doe dit dan ook niet! Wanneer er sneeuw op de vijver aanwezig is, is het raadzaam om deze, ondanks de goede isolerende
eigenschappen, voorzichtig te verwijderen. De zonnestralen die de vissen weten te bereiken zullen deze goed doen. Dit zal de Vitamine D productie namelijk stimuleren.
Verder hoeft er deze maand niets te gebeuren. De vijver is in rust en wacht weer tot de eerste zonnestralen van het nieuw aan te breken voorjaar.