Vijvercentrum Apeldoorn
Hét vijvercentrum van Nederland

Aquariumplanten.

Aquariumplanten kunnen een mooie aanwinst zijn op uw aquarium. Zij leveren zuurstof, verwerken afvalstoffen. Kunnen zorgen voor schuilmogelijkheden of zelfs grondstof zijn voor het bouwen van schuimnesten. Diverse factoren zorgen voor een goede groei van de planten. De temperatuur dient niet te hoog te zijn omdat er anders te veel voedingsstoffen gebruikt worden en er niet genoeg meer overblijft voor een goede groei. Tevens zo belangrijk zijn de waterwaarden. Met name de PH is van invloed op de planten.  Een licht zuur water (PH lager dan 7) gedijt beter voor een plant. Nu is dat niet in elk aquarium mogelijk ivm het visbestand. Een hoge PH zorgt voor minder CO2. Ook belangrijk is het licht. Een goede lichtintensiteit is van invloed op het fotosynthese proces. 


Planten worden ingedeeld in een aantal zones. Dit heeft te maken met de grootte van de planten die zij kunnen bereiken. Door een goede aanplant in het begin van uw aquarium te realiseren zorgt u uiteindelijk voor een mooi natuurlijk uitziend aquarium. Uiteraard is het ook mogelijk om de planten te kiezen bijpassend bij het biotoop van uw vissen. Zo krijgt u een klein stukje natuur in huis.


Voorgrondplanten

Voorgrondplanten worden voorin uw aquarium geplaatst. Dit omdat het vaak wat laagblijvende planten blijven. Er is een grote diversiteit aan planten te vinden die prima met elkaar combineren. Door verschillende kleuren en bladvormen samen te plaatsen kunt u een mooi speels effect krijgen of juist de planten kiezen die bij het biotoop passen.

Goede voorbeelden van voorgrondplanten zijn: Acorus, diverse Anubias soorten, Chladophlora, Cryptocoryne, Eleocharis, Fittonia, Glossostigma, Hedyotis, Hydrocotyle, Lilaeopsis. Lobelia, Micrathemum, Nymphoides, Ophiopogon, Pogostemon, Riccia.en Staurogene,


Midden planten

Midden planten worden in de middelste zone van het aquarium geplaatst. Zij groeien hoger dan de voorgrondplanten en lager dan de achtergrond planten waardoor deze planten zorgen voor een goede dieptewerking in uw aquarium. Een mooie solitaire plant of juist een groep planten. Uiteraard op de goede ratio te plaatsen zodat een mooie inkijk in het aquarium ontstaat.

Typische midden planten zijn: Diverse Althernanthera soorten, Ammania, diverse Anubias soorten, Bolbitus, Cardamine, Chlorophytum, Dracaena, diverse Echinodorus, soorten. Hemianthus, Hemiographis, diverse Hygrophila soorten, Limnophila, Ludwigia, Microsorum, Nomaphila, Nymphea, Rotala en Saururus, 


Achtergrond planten

Achtergrondplanten worden geheel achterin geplaatst. Zij worden groot en lang. Zij kunnen tevens diverse apparatuur uit het zicht nemen. Bijvoorbeeld de heater of de filterbak. Zo kunt u een compleet groen gezicht creëren in uw aquarium. Als laatste planten kunnen zij ook voor een natuurlijke overgang zorgen en dieptewerking geven aan eventueel hout in het aquarium en de achtergrond. Omdat deze planten vaak snelle groeiers zijn is onderhoud aan deze planten noodzakelijk. Mooi is om contract aan te brengen tussen de achtergrond planten en de midden planten. Let weer op de goede ratio in het aquarium zodat alles wel een natuurlijk aangezicht behoud.

Typische achtergrondplanten zijn: Diverse Alternanthera soorten, Aponogeton, Bacopa, Cabomba, Ceratophyllum, Ceratopteris, Chameadorea, Cordyline, diverse Echinodorus soorten, Elodea, Gymnocorinis, Heteranthera, diverse Hygrophila soorten, Ludwigia, Lysimachia, Myriophyllum, Najas, Nomaphila, Spathiphyllum en wellicht de meest bekende van allemaal, Vallisneria


Planten op hout en steen / Mossen

Er zijn planten die u kunt bevestigen of reeds kant en klaar zijn bevestigd op hout. Deze planten (welke vaak varens en mos soorten zijn) zijn een welkome aanvulling in het aquarium. Deze laag blijvende planten geven uw hout een mooie natuurlijke uitstraling. Het houd wordt zo 1 geheel met het aquarium. Ook zijn er soorten die kunnen wortelen op een meer poreuze steen. Zo maakt u ook van eventuele stenen in het aquarium een natuurlijk geheel.

Veel gebruikte planten hiervoor zijn: Bolbitis, Cladophora, Fissidens, Riccardia, Taxiphyllum, en Vesicularia


Drijfplanten

Als laatste soort zijn er drijfplanten voor uw aquarium. Deze worden met name gebruikt bij de labyrintvissen. (meest voorkomend zijn de spat en goerami's) Zij vervaardigen schuimnesten welke zij plaatsen aan de onderkant van de drijfplanten. In zo'n aquarium is enig drijvend groen noodzakelijk. Wanneer u geen vissen heeft die deze planten nodig hebben moet u wel uitkijken om deze te gaan gebruiken. Ze vermeerderen snel. waardoor deze invloed krijgen op de lichtintensiteit van de overige planten in uw aquarium..

Veel gebruikte drijfplanten zijn: Limnobium, Phyllantus, en Salvinia,