Vijvercentrum Apeldoorn
Hét vijvercentrum van Nederland

Het Leven in een Aquarium

Nadat u uw aquarium gekozen en geplaatst heeft komt de keuze voor de inrichting van het aquarium. Deze inrichting kan leidend zijn voor de vissen die u wilt gaan houden, maar u kunt ook de vissen leidend maken en te kijken welke inrichting bij die vissen het beste past. Om u meer informatie te geven over dit onderwerp vind u onderstaand een aantal mogelijkheden van een aquarium. Bij de omschrijving kunt u doorklikken naar de vissen die het meest populair zijn met die inrichting en eventuele planten die u daarbij kunt aanschaffen. Uiteraard bent u vrij in de keuze, maar let wel op de waterwaarden die zowel de vissen als de planten nodig hebben. Deze dient u wel op elkaar af te stemmen. Uiteraard is het zeer populaire aquascaping ook een mogelijkheid. 


BIOTOPEN

Aquariumvissen worden vaak gehouden in een biotoop. Een biotoop is dat u probeert een stukje van de natuur na te bouwen zoals de omstandigheden zijn van dat stukje natuur. Elke vis komt van nature ergens voor. Afhankelijk van de vis kunt u dat stuk natuur proberen te bouwen, of u bouwt een stuk natuur en kijkt welke vissen daarbij gehouden kunnen worden. Het meest populair is het zogeheten gezelschapsaquarium. Dit is een aquarium met allerhande vissen die niet agressief zijn onderling en in goede harmonie met elkaar overweg kunnen en dezelfde waterwaarden en temperaturen nodig hebben. Op deze pagina maken wij onderscheid in de diverse biotopen. U kunt daar dan kijken welke vissen, temperaturen, planten e.d. bij passen. Wij maken hier ook onderscheid in koudwater en zeewater (geen aparte pagina). speciaal aquaria zoals garnalen en betta e.d. worden hier niet besproken.


OCEANIË (AZIË / AUSTRALIË)

biotoop azie australie


Uit Azië worden de biotopen in Zuid Oost Azië vaak gebruikt. Ondanks dat het niet de meest populaire biotoop is zijn er wel veel vissen voor te vinden. Met name de Sri-Lanka- of de Maleisië biotoop worden nagebootst. De wateren, rivieren en eilanden zorgen voor behoorlijke stroming. Daarbij staan in de rivieren vaak grote hoeveelheden planten. Hierdoor is het water vaak heel zuurstofrijk. De rivieren zorgen ook voor de afvoer van bijvoorbeeld drijfhout. Bomen kunnen takken verliezen in de rivier. Zij zorgen voor de afvoer naar zee toe. In de rivieren zitten enorme scholen vis.

Groot contrast zijn de wateren in de binnenlanden. Dit kunnen kleine stroompjes of plassen zijn met langzaam stromend tot stilstaand water. Hierdoor is het water vaak veel vuiler / ondoorzichtiger, warmer, zachter en zeer zuurstof arm. De plassen kunnen ook totaal dichtbegroeid zijn met planten. Vissen die zich makkelijk kunnen schuilhouden vinden we hier terug. Met name de Labyrintvissen vinden we hier terug. Zij kunnen via het speciale orgaan extra zuurstof opnemen. Ook danio’s, rasbora’s, botia’s en modderkruipers vinden we hier terug. De bodem is zeer voedingsrijk. Planten die afsterven zorgen voor goede bemesting waardoor nieuwe planten weer weelderig kunnen groeien. Ook hier geldt dat er veel planten gebruikt kunnen worden. Ook kienhout kan gebruikt worden waardoor er uiteindelijk een rijk beplant aquarium ontstaat. Voor meer informatie over de vissen en planten, klik dan hier

 

NOORD-AMERIKA (OOKWEL MIDDEN-AMERIKA)

biotoop midden amerika


De Noord-Amerikaanse biotopen worden vaak gezien als de apartere cichliden soorten. Dit is echter niet helemaal juist. De Noord-Amerikaanse wateren kennen een enorme diversiteit. De zuidelijke staten hebben een veel milder klimaat dan in het noorden, waar het behoorlijk guur kan zijn. Het water in het noorden bestaat met name uit smeltwater. Zeer helder, snelstromend water met lage temperaturen. Voor de tropische varianten zullen we dan ook meer zuidelijk moeten gaan. Het westen en midden kent niet zo veel biotopen. Met name de Mississippi rivier heeft veel vis, maar ook deze zijn koudwater en niet tropisch. Wel goed te bouwen biotoop is de biotoop van Florida en omstreken. Met name de Everglades hebben vele roofachtige vis. Baarzen en een aantal cichliden soorten, maar ook karper en tandkarperachtigen zijn aanwezig. Het water is vrij Ph neutraal en ietwat hard (DH12)

Wanneer we echt kijken naar de Midden-Amerika biotopen krijgen we een heel ander verhaal.

 

Levendbarende tandkarpers en cichlides komen hiervoor, maar kunnen niet samengehouden worden in een aquarium. Cichlides worden groter en zijn echte rovers. Ook diverse L-nummers komen ook in deze wateren voor. Met name Nicaragua wordt hierbij veel als biotoop gebruikt. Voor meer informatie over de biotoop Midden Amerika klikt u hier.


ZUID-AMERIKA

biotoop zuid amerika


Zuid-Amerika is een van de meest populaire biotoop soorten, als het al niet dé meest populaire is. Nu heeft Zuid-Amerika ook een enorme diversiteit aan biotopen. Vaak verbasterd tot Amazone. Het Amazonegebied is alleen zo enorm uitgestrekt dat er rivieren of zelfs zijtakken van een rivier die zijn eigen biotoop heeft. Toch zijn alle soorten redelijkerwijs bij elkaar te houden en kunnen we ook met recht spreken van een Amazone biotoop. De keuze aan vissen en planten is enorm. Daarbij het gebruik van stenen, hout en planten zorgt ervoor dat dit een populair biotoop is. Vaak is de bodem donker tot zanderig en is het water iets aangezuurd. Een Ph tussen de 6 en 7 is dan ook realistisch. Het water is hierdoor niet hard. Een DH tussen de 2 en 5 en een KH tussen 1 en 5 is ook optimaal.

Afhankelijk van de vissoorten kan de temperatuur tussen de 23 en 29 graden gehouden worden.

Veel vissen uit dit gebied worden ook gebruikt voor de gezelschapsaquaria omdat ze veelal vredelievend zijn tegenover de andere aquarium bewoners. Zelfs de bekende cichliden uit deze regio kunnen in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Denk hierbij aan de ramirezi’s, Kersenbuiken en dwergcichliden als de apistogramma soorten. Bekendste vissen uit deze biotopen zijn toch wel de tetra’s, discusvis en maanvissen. Voor meer informatie over de biotoop Zuid Amerika klikt u hier.

 


AFRIKA

Biotoop afrika


De Afrikaanse biotopen wedijveren met de Amazone om de bekendste biotoop. Dit komt waarschijnlijk om dat het totaal het tegenovergestelde is van een Amazone biotoop. Wanneer je dus niet van veel planten en groen in je aquarium houdt is dit het perfecte alternatief. Veel stenen, stevige stroming en weinig tot geen groen. Een zandbodem met stenen en schelpen. Dit zijn de kenmerken van de Afrikaanse biotopen. Cichliden is wat de klok slaat. Echter omdat de ene cichlide de andere niet is kunnen deze niet altijd bij elkaar. Let bij de aanschaf hierop. Ondanks dat cichliden in grote delen van Afrika voorkomen zijn er 3 die boven de rest uitsteken qua populariteit. Dit zijn de biotopen van de grote meren Victoria, Tanganyika en Malawi. (oranje op de tekening)

Mocht u een cichlide aquarium willen hebben, kies van van tevoren welke dat zouden moeten worden en kies daarbij dan de biotoop waar deze voorkomen. Eventuele keuzes die dan niet in die biotoop voorkomen dient u ook niet aan te schaffen. Door de agressie onderling zal de buitenstaander uiteindelijk ook sterven. Voor meer informatie over de 3 grote biotopen klikt u hier.OVERIGE AQUARIA

Wanneer u niet een stuk natuur wilt nabouwen zijn er nog vele mogelijkheden om een aquarium in te richten. Hieronder vind u nog een aantal mogelijkheden:

 

ZOUTWATER

Een zoutaquarium is een zeer apart aquarium. Het aquarium heeft ook andere apparatuur nodig dan de 'gewone' tropische varianten. Daarbij is levend steen en koraal absoluut nodig om alles in harmonie te houden. Aangezien wij (nog geen) zoutwater dieren en aquaria verkopen gaan wij op deze pagina er ook niet verder op in. Uiteraard komen wij er wel uitgebreid op terug wanneer wij een assortiment zout water hebben.


BRAKWATER

Een brak water aquarium is een aquarium waarbij het water tussen zoet en zout in zit. Dit biotoop is vaak de uitmonding van een rivier in de zee. Het water heeft vaak een zoutoplossing van 3 gram per liter water. Planten en dieren dienen wel tegen deze oplossing te kunnen. Niet elke vis of plant is hiervoor geschikt. Zie voor de planten en dieren in deze biotoop bij de desbetreffende pagina's


KOUDWATER

Het koudwater biotoop is eigenlijk niet echt een biotoop. Uiteraard zouden alle slootbewoners tot dit biotoop kunnen behoren, maar veelal is het beter om deze vissen niet in een aquarium te houden ivm de grootte die deze vissen kunnen krijgen. Een snoek, karper of baars heeft een behoorlijke hoeveelheid water nodig om goede leefomstandigheden te kunnen creëren, maar de meeste aquaria hebben deze afmetingen niet.
Er wordt eigenlijk gesproken over een koudwater aquarium. Dit zijn gekweekte siervissen, vaak afstammend van de reguliere goudvis, die geen extra warmte nodig hebben. Een inrichting met wat groen en/of steen geeft al een leuk effect. Let er wel op dat wanneer u niet de sierversie neemt maar meer de inrichting van een stuk sloot of kanaal, dat de vissen die u kunt laten zwemmen daarin een vergunning nodig zouden kunnen hebben. Deze zijn dan wettelijk beschermd. Voor meer informatie over de inrichting en welke vissen gehouden kunnen worden, klikt u hier.


GEZELSCHAPSAQUARIUM

Een gezelschapsaquarium is een aquarium die u helemaal zelf voorziet van de kenmerken die u wilt. Groen, steen, hout, grondsoort en kleur. Helemaal uw keuze. Wel is deze afhankelijk van de soorten vis die u wilt gaan houden. Veel soorten zijn vaak sterkere vissen en zijn vredelievend. Elke waterniveau heeft een scala aan vissoorten die gehouden kunnen worden. Voor meer informatie over een gezelschapsaquarium klikt u hier.


SOORTAQUARIUM

Een soortaquarium richt u zo in dat u 1 specifieke soort kunt houden. Eventueel een aantal bijvissen, maar verder niet. Omdat dit in de natuur amper voorkomt hoeft de biotoop ook niet echt nagebouwd te worden. Een van de meest populaire soorten die specifiek gehouden worden zijn de discusvissen. Bijvissen in deze kunnen dan de kardinaaltetra’s zijn. De inrichting staat vrij. Voor meer informatie over een soortaquarium klikt u hier.


NANO AQUARIUM

Een nano aquarium is een klein aquarium met minimale afmetingen. Hele kleine vissoorten of garnalen kunnen hierin gehouden worden. Tegenwoordig worden er wel veel soorten gekweekt die niet groter worden dan 3cm in volwassen stadium. De inrichting is vaak al met groen, hout en wat steen. Voor meer informatie over een Nano aquarium klikt u hier.


AQUASCAPING

Aquascaping is immens populair aan het worden, maar staat totaal los van een biotoop. Sterker n veel aquascape aquaria wordt helemaal geen vis gehouden. Toch kan het zijn dat dit wel het geval is. Garnalen of kleinere vissoorten nemen dan hun intrek in een aquarium dit geheel ingericht is op de manier van de ontwerper. Planten, stenen en grondsoorten worden op zo’n manier ingezet dat de meest fantastische onderwaterwerelden ontstaan. De vis is in deze maar een bijzaak. Voor meer informatie over aquascaping kikt u hier.Meer informatie over vissen, planten over overige levensvormen vind u op 1 van onderstaande pagina's 


 

Aquarium Vissen

aquariumvissen

Overige levensvormen

aquariumoverige

Aquariumplanten

aquariumplanten